Fiere Amsterdamse ondernemers omarmen het 020 nummer

Wat is het 020 netnummer?
Het 020 netnummer is het officiële netnummer van de gemeente Amsterdam en enkele omliggende gemeenten, waaronder Diemen, Luchthaven Schiphol, Amstelveen, en nog vele andere. Dit netnummer werd voor het eerst uitgegeven aan Amsterdammers tussen 1988 en 1991. Rond dezelfde periode ontstonden ook 7 cijferige telefoonnummers. De telefoonnummers bestaan sinds toen dus uit 10 cijfers, maar dit was niet altijd het geval.

Netnummers en hun historie

Netnummers, ook wel kengetallen genoemd, zijn onderdeel van nationale telefoonnummers, en werden ingevoerd om interlokaal te kunnen bellen zonder telefoniste. Voor de invoering van deze netnummers was het niet mogelijk automatisch interlokaal te bellen. Om toen iemand te kunnen bellen moest je eerst contact opnemen met de centrale, die jou daarna door verbond met degene die jij probeerde te bereiken.

In 1930 werden de eerste netnummers in Nederland uitgegeven. Vanaf toen was het mogelijk automatisch interlokaal te bellen. Deze netnummers bestonden allemaal uit een 5 cijferige code. Naarmate er meer telefoonnummers werden uitgegeven, werd de vraag naar een korter netnummer steeds groter. De telefoonnummers bestonden namelijk uit 12 cijfers, en dit was net iets te lang. Om dit probleem op te lossen werd in 1952 besloten de Nederlandse netnummers te verkorten naar 3 cijferige codes, die allen eindigden op 0.

Waarom 020?

Velen vinden het vreemd dat Amsterdam als Nederlandse hoofdstad niet het netnummer 010 heeft, en dat dit netnummer aan Rotterdam toebehoort. Maar waarom is dat nou eigenlijk zo?

Vanaf 1930 had Amsterdam het netnummer 02900. Toen in 1952 werd besloten de netnummers te verkorten, was het in principe mogelijk het Amsterdamse netnummer te veranderen naar 010. Dit zou gepaster zijn geweest voor de Nederlandse hoofdstad. Echter hadden vele mensen al een telefoonaansluiting, en dus een telefoonnummer, en was men al gewend aan het 02900 nummer van Amsterdam. Om geen verwarring te creëren werd er besloten de oude netnummers alleen te verkorten.

Het Amsterdamse netnummer ging dus van 02900 naar 020. Ook het Rotterdamse netnummer 01800 veranderde in 010.

Laatste wijzigingen

In 1995 werd operatie Decibel uitgevoerd. Hierbij werd er uiteindelijk voor gezorgd dat omliggende streken dezelfde netnummers kregen, en dat alle telefoonnummers, inclusief het netnummer, bestonden uit 10 cijfers. Echter hoefde deze operatie niet uitgevoerd te worden in Amsterdam, omdat hier al tussen 1988 en 1991 alle telefoonnummers, inclusief het netnummer, al waren veranderd naar 10 cijferige telefoonnummers.

Dat Amsterdam het netnummer 020, en niet 010, heeft is dus in principe gewoon door toeval en gemak. Wel is dit netnummer zo bekend geworden dat Amsterdam ook wel eens 020 wordt genoemd. Een 020 nummer aanvragen kan tegenwoordig eenvoudig online. Zo kan iedereen een vast 020 nummer registeren en activeren en beheren via de mobiel.